Calatoria in Columbia – cateva sfaturi

Ziua de luni, mai ales in anotimpul rece este una in care consumul de cafea sporeste considerabil, au constatat usor amuzati colaboratorii de la biroul de traduceri spaniola Constanta. Stiind ca o tara care are o traditie indelungata in cultivarea cafelei este Columbia, traducatorii de spaniola din Constanta s-au gandit sa treaca in revista conditiile de calatorie in aceasta tara.

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Columbia in scopuri turistice nu au nevoie de de viza, ci doar de un pasaport valabil cel putin sase luni de la data intrarii in tara, precum si de dovada unui bilet de calatorie dus-intors.

In cazul in care calatoriti pentru orice alt scop (studii, munca sau afaceri), este nevoie de obtinerea vizei.

Daca sederea in Columbia depaseste 90 de zile, este nevoie sa va adresati Directiei pentru Straini din cadrul Departamentului Administrativ de Securitate din Bogota sau din orice capitala de departament.

Daca viza are o valabilitate mai mare de sase luni, este nevoie sa va inscrieti in registrul de straini ai Departamentului Administrativ de Securitate.

In vederea obtinerii vizei, un aspect important este ca Romania nu are ambasada in Columbia, iar orice fel de informatii se pot obtine de la Ambasada Columbiei in Polonia.

Autoritatile romane ii avertizeaza pe toti aceia care calatoresc in Columbia a riscul de atacuri de natura terorista este mare in aceasta tara. De asemenea, se recomanda evitarea deplasarilor neorganizate in zonele rurale.

Daca deplasarile includ si zonele amazoniene, se recomanda un tratament preventiv impotriva malariei si administrarea unui vaccin impotriva febrei galbene.

Pentru mai multe detalii referitoare la conditiile de calatorie in Columbia puteti consulta site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

Sursa imagine: www.deltacafes.pt.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Sa ne jucam cu titlurile de ziare

Informatia ne guverneaza viata, iar unul dintre locurile predilecte din care ne-o extragem este presa scrisa, au opinat colaboratorii de la biroul de traduceri articole doctorat Constanta. Stiind ca mai mult de jumatate dintre oameni nu citesc decat titlurile si vrand sa se amuze un pic, traducatorii de articole doctorat Constanta s-a gandit sa va prezinte cateva titluri de ziar foarte ingenios alterate, astfel incat rezultatele sa fie atat amuzante, cat si inteligente si va provoace sa le gasiti cheia fiecaruia:

AGRICULTURE MINISTER DRESSED ON PIGS

FIREMEN WARNED: DON’T PUMP TO CONCLUSIONS!

CHICKEN BREEDER ON FRAUD CHARGE TOLD BY JUDGE: „YOU WILL HAVE TO LAY HEAVILY FOR YOUR CRIMES!”

NEGOTIATIONS BETWEEN MISSIONARIES AND CANNIBAL CHIEF BREAK DOWN. „IT’S IMPOSSIBLE TO SEASON WITH THEM”, SAYS CHIEF

VETERINARY SURGEON ACCUSED OF CRUELTY TO CATS PROTESTS: „PEOPLE LIKE TO PUSS OVER NOTHING”

GAMBLER CONVICTED OF MURDERING BOOKMAKER BETS FOR MERCY

DIRECTOR OF BLOOD BANK ON CORRUPTION CHARGE IS ACCUSED OF CONGEALING EVIDENCE FROM THE POLICE

HIGH-SPENDING LOCAL AUTHORITIES TOLD: „MONEY DOESN’T GLOW ON TREES”

CLERGYMEN FROCK TO WEMBLEY TO HEAR WORLD-FAMOUS PREACHER

WELFARE OFFICIALS ACCUSED OF CRYING INTO COUPLES’ PRIVATE LIVES

Exemple extrase din Test Your Prepositions de Peter Watcyn-Jones si Jake Allsop, Penguin Publishing Press.

Sursa imagine: www.bestlifeonline.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Calatoria in Monaco – cateva sfaturi

Racirea temperaturii ii indeamna pe unii sa priveasca spre meleaguri mai calduroase si cat se poate mai exotice, au remarcat colaboratorii de la biroul de traduceri franceza acte de studiu Constanta. Una dintre aceste destinatii este neasteptat de apropiata si consta in Principatul Monaco, asa ca traducatorii de acte de studiu franceza Constanta s-au gandit sa arunce o privire asupra conditii de calatorie in acest stat.

O precizare preliminara este ca, desi Principatul Monaco nu este parte semnatara a Acordului Schengen, adera la normele acestuia, referitor la controlul la frontiera si acordarea de viza.

Daca intentioneaza sa calatoreasca in Monaco pentru o perioada mai scurta de 90 de zile, cetatenii romani nu au nevoie de viza, ci doar de pasaport sau cartea de identitate, aflata in limitele legale de valabilitate.

In cazul in care sederea depaseste o perioada de 90 de zile, cetatenii romani au obligatia de contacta autoritatile monegasce (Directia de siguranta publica – Sectia rezidenta, Ministerul de Interne), pentru a obtine un permis de sedere.

Pentru obtinerea acestui permis, sunt necesarele urmatoarele documente: pasaportul romanesc sau cartea de identitate in curs de valabilitate; cazierul judiciar, eliberat de autoritatile din Romania sau din tara unde cetateanul roman aavut rezidenta mai mult de 5 ani; o fotografie color recenta (tip pasaport european); dovada de domiciliu pe teritoriul Principatului Monaco (contract de inchiriere imobiliara, dovada de cazare, act de proprietate imobiliara); permis de munca, eliberat de autoritatile monegasce sau orice alt document justificativ din punct de vedere profesional; o cerere de infiintare a unei societati sau un document bancar prin care se atesta existenta mijloacelor de subzistenta in Monaco).

Autoritatile romane recomanda cetatenilor, ca, inainte de orice deplasare in acest stat, sa contacteze Consulatul Onorific al Romaniei in Principatul Monaco, pentru obtinerea de informatii suplimentare referitoare la dreptul de sedere si la conditiile particulare de intrare pe teritoriul acestui stat.

Pentru mai multe detalii referitoare la conditiile de calatorie in Principatul Monaco, puteti consulta site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

Sursa imagine: www.mnn.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Prescurtari utilizate in genetica

Exagerate sau nu, previziunile care se refera la rolul geneticii in viitor, atat in medicina, cat si in alte sfere ale vietii, merita luate in seama, au opinat, colaboratorii de la traduceri programe analitice Constanta. Importanta acestui domeniu va genera si un interes in ceea ce priveste traducerile, iar genetica abunda in abrevieri, asa ca traducatorii de programe analitice Constanta s-au gandit ca n-ar strica sa treaca in revista cateva dintre ele:

aDNA – Ancient DNA

BGA – Biogeographical Ancestry

BAC – Bacterial Artificial Chromosome

BLAST – Basic Local Alignment Tool

chIP – Chromatin immunoprecipitation

EST – Expressed Sequence Tag

FISH – Fluorescence in situ Hybridization

GOF – Gain-of-function Mutation

IBD – Identical by Descent

LOF – Loss-of-function Mutation

NGS – Next-generation Sequencing

OMIM – Online Mendelian Inheritance of Man

PGM – Personalized Genomic Medicine

UEC – Unequal Crossover

WGS – Whole Genome Sequencing

YAC – Yeast Artifical Chromosome

Sursa imagine: www.ozdravotnictvi.cz.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Calatoria in Azerbaidjan – cateva sfaturi

In ciuda faptului ca unele parti ale mapamondului sunt inca periculoase, calatoriile peste hotare nu mai inseamna doar destinatii arhicunoscute, ci si unele care, pana mai deunazi, pareau inaccesibile, au constatat colaboratorii de la biroul de traduceri limbi asiatice Constanta. Una dintre aceste destinatii interesante este Azerbaidjanul, iar traducatorii de limbi asiatice din Constanta s-au gandit sa treaca in revista cateva dintre conditiile de calatorie in aceasta tara.

Cetatenii romani care doresc sa intre pe teritoriul statului Azerbaidjan au nevoie de viza, care poate fi obtinuta de la Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucuresti sau de la misiunile si oficiile consulare din strainatate ale Azerbaidjanului. Doar persoanele care detin pasapoarte diplomatice sau de serviciu sunt exceptate de la obligatia de a obtine aceasta viza.

Incepand cu 10 ianuarie 2017, viza se poate obtine si electronic.

In cazul unei sederi care depaseste 15 zile, imediat dupa sosirea in Azerbaidjan, este obligatorie inregistrarea la Serviciu de Stat pentru Migratie. Responsabilitatea acestei inregistrari revine gazdei unde veti locui (de exemplu: hotel, asociatie sau persoana fizica).

Confirmarea inregistrarii de catre gazda trebuie pastrata si prezentata autoritatilor azere la orice solicitare a acestora.

Orice nerespectarea a regimului de sedere si a obligatiilor care decurg din aceasta se poate solda cum amenda sau cu interdictia de a patrunde pe viitor pe teritoriul Azerbaidjanului.

Orice cetatean strain care calatoreste in regiunea Nagorno-Karabah (subiect de disputa intre Azerbaidjan si Armenia) fara o aprobare prelabila din partea autoritatilor azere va fi declarat persona non grata pe teritoriul Azerbaidjanului.

Este recomandata incheierea unei asigurari medicale si de calatorie, insa este necesara verificarea recunoasterii de catre unitatile medicale azere a acestei asigurari.

Pentru mai multe detalii referitoare la conditiile de calatorie in Azerbaidjan, puteti consulta site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

Sursa imagine: www.viator.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Calatoria in Chile – cateva sfaturi

Mai sunt vacantele o prioritate acum? Unii ar fi tentati sa spuna ca nu, insa colaboratorii de la biroul de traduceri acte pentru Spania Constanta au remarcat sa sunt si persoane care isi pregatesc cu minutiozitate calatorii de toamna. Una dintre destinatiile aparte care le-a atras atentia traducatorilor de acte pentru Spania Constanta a fost Chile, asa ca s-au gandit sa treaca in revista cateva dintre conditiile de calatorie in aceasta tara.

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Republicii Chile pentru o perioada de maxim 90 de zile, numai in cazul in care calatoresc in scop turistic.

Pentru a demonstra acest lucru, este nevoie sa prezinte documente justificative: rezervare la hotel, suma de bani necesare pentru acoperirea cheltuielilor (bani lichizi sau carte de credit).

Daca perioada aceasta perioada expira, cetatenii romani au obligatia sa se adreseze Departamentului pentru Straini si Imigratie din Chile.

De asemenea, romanii care doresc sa desfasoare activitati lucrative, sa se inscrie la studii sau isi reintregeasca familia trebuie sa obtina viza de la Ambasada Chile din Bucuresti.

Un cazul in care un minor roman calatoreste in Chile, este nevoie sa prezinte autoritatilor de frontiera chiliene o declaratie notariala, semnata de ambii parinti, tradusa in spaniola si legalizata la Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Chile la Bucuresti. O formalitate similara se va realiza si la calatoria unui minor din Chile in Romania.

Se recomanda incheierea unei asigurari medicale si de calatorie, deoarece serviciile medicale prezinta costuri foarte ridicate in Chile.

De mentionat, de asemenea, ca in Chile cutremurele de magnitudine mare sunt destul de frecvente.

Pentru mai multe detalii referitoare la conditiile de calatorie in Chile, puteti consulta site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

Sursa imagine: www.andbeyond.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Calatoria in Cipru – cateva sfaturi

E limpede pentru toata lumea ca vara lasa locul toamnei, insa cativa impatimiti ai sezonului estival refuza sa accepte acest fapt si isi planifica vacante in locuri mai calduroase, au remarcat colaboratorii de la biroul de traduceri acte greaca Constanta. Una dintre destinatii este Cipru, iar traducatorii de acte greaca Constanta s-au gandit ca n-ar strica sa arunce o privire asupra conditiilor de calatorie in aceasta tara, data fiind situatia sa teritoriala speciala, chiar si in conditiile in care este membru al Uniunii Europene.

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Cipru, fiind necesar doar pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate. Aceasta se aplica si in partea de nord a insulei, care nu se afla sub controlul efectiv al autoritatilor cipriote.

Punctele oficiale de intrare in Cipru sunt aeroporturile internationale Larnaca si Paphos, precum si porturile Limassol, Larnaca, Latsi si Paphos. Incepand cu 2012, guvernul cipriot considera ca orice intrare pe teritoriul Ciprului prin alt punct decat prin cele asupra carora isi exercita efectiv autoritatea este ilegala.

In situatia in care doriti sa calatoriti cu autoturismul prin Bulgaria, Turcia avand ca destinatie Cipru, autoritatile cipriote vor permite intrarea doar persoanelor care calatoresc in scop de turism si pentru o perioada de maxim 21 de zile. Dupa expirarea acestui termen, persoana respectiva are obligatia de a iesi din Cipru prin acelasi punct de intrare.

In cazul in care sederea in Cipru depaseste 3 luni, aveti obligatia de a efectua demersurile necesare pentru obtinerea unui permis de sedere, in caz contrar aplicandu-se amenzi.

Autoritatile romane recomanda incheierea unui asigurari de calatorie si medicale inainte de deplasarea in Cipru.

De asemenea, este de important de stiut ca in Cipru circulatia auto este partea stanga, in sistem britanic.

Pentru mai multe detalii referitoare la conditiile de calatorie in Cipru, puteti consulta site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

Sursa imagine: www.visitcyprus.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.