In imensitatea plaiurilor canadiene – Inuktitut

Frigul se asterne treptat pe meleagurile romanesti, insa colaboratorii de la biroul de traduceri acte franceza Constanta se consoleaza cu gandul ca poate fi si mai rau in alte parti ale lumii. Unul dintre acste colturi ale mapamondului unde temperatura este mult mai scazuta decat in Romania este Canada, iar de aici si pana ca traducatorii de acte franceza Constanta sa devina interesati de una dintre limbile indigene ale acestei tari nu a mai fost decat un pas si, astfel, au ajuns la Inuktitut.

Inuktitut este una dintre principalele limbi inuite din Canada, avand aproximatov 40 000 de vorbitori, raspanditi in mai multe parti ale tarii, precum Newfoundland, Labrador, Quebec, Manitoba, dar si Teritoriile de Nord-Vest si Nunavut. Se bucura de statut legal in multe dintre acestea si este limba folosita in educatie, alaturi de franceza sau engleza, in ciclul primar.

Exista inca dezbateri daca Inuktitut ar trebui sa desemneze o familie mai ampla de limbi, care sa includa si pe o alta, numita Innuinaqtun, care este, de asemenea, foarte vorbita in Canada, sau aceasta familie mai ampla ar trebui sa fie pur si simplu numita limbile inuite ale Canadei.

Inuktitut are mai multe dialecte, cele mai importante fiind Nunavut, Nunatsiavut, Nunavik si cel vorbit pe teritoriul Groenlandei, care mult timp a fost confundat cu o forma a groenlandezei.

Din punct de vedere fonologic, Inuktitut are cincisprezece consoane si trei vocale, acestea din urma aparand atat in forma scurta, cat si lunga.

Din punct de vedere morfologic, ca multe alte limbi din marea familia a celor eschimo-aleutine, si Inuktitut este o limba aglutinanta, care formeaza morfeme prelungi, care in alte limbi are necesita utilizarea a mai multe cuvinte.

Inuktitut este scrisa cu mai multe alfabete, dar cel in care se regaseste cel mai des este cel bazat pe alfabetul Cree, elaborat de misionarul James Evans la mijlocul secolului al XIX-lea.

Sursa imagine: www.sfu.ca.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s