A invata eficient – repetitia spatiata

Desi se bucura de un nivel avansat al diverselor limbi pe care le cunosc, colaboratorii de la firma de traduceri certificate de nastere Constanta nu se sfiesc sa recunoasca faptul ca inca invata si, mai mult, incearca, sa se fie la curent cu cele mai recente tehnici de invatare. Dintre acestea, una despre care colaboratorii de la firma de traduceri certificate de casatorie Constanta au constatat ca este foarte eficienta este repetitia spatiata.

Asa cum o arata si numele, aceasta tehnica izvoraste tot din nemuritorul precept „repetitia este mama invataturii”, insa are meritul ca vizeaza durata petrecuta cu o o astfel de sesiune de repetare, precum si cat ar trebui sa fie timpul scurs intre doua sesiuni.

Desi valorile urmatoare nu sunt absolute, iata cum evolueaza procentul de retentie a unor cunostinte nou dobandite: in prima zi retinem 100%; in a doua zi pierdem cel putin 50% din cel am invatat; dupa 7 zile mai tinem minte in jur de 20%; dupa o luna, a ramas in jur de 10%.

Aceasta evolutie poarta numele de „curba a uitarii” si pentru a preveni ca ea sa fie cat mai abrupta, e nevoie sa repetam cele invatate in mod proportional cu riscul de a fi uitate: mai mult imediat dupa ce am invatat si apoi, mai putin, dar constanta, in zilele urmatoare.

Desi pare un concept nou, repetitia spatiata, dar si curba uitarii sunt concepte care au fost propuse inca din secolul al XIX-lea de psihologul german Hermann Ebbinghaus (1850-1909), care a mai propus posteritatii si un alt concept, efectul de pozitionare in serie, potrivit caruia, dintr-un sir, retinem cel mai bine pe primul si pe ultimul dintre elemente.

In domeniul invatarii limbilor straine, repetitia spatiata a fost utilizata cu mare succes in cadrul sistemelor Pimsleur sau Leytner.

Sursa imagine: www.teachwell.wikia.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s