George Psalmanazar si limba formosana

Permanenta interactiune a universurilor lingvistice si culturale ale mapamondului da nastere la diverse forme de limbaje noi, iar colaboratorii de la traduceri acte universitate Constanta s-au intrebat daca aceasta practica este una de data recenta. Cercetand diverse episoade de creatii de limbi din trecut, traducatorii de acte universitate Constanta au afla despre un episod aproape amuzant din istorie, cand un escroc i-a pacalit pe membrii intelighentiei londoneze si a plasmuit o limba speciala – formosana – pentru a-si sustine fabulatiile.

Numele acestui escroc celebru este George Psalmanazar (1679 – 1763), originar din Franta si, asa cum el insusi declara in autobiografia aparuta postum, o persoana foarte inzestrata din punct de vedere al abilitatilor lingvistice (a invatat latina la perfectie pana la varsta de opt ani).

Viata de potlogarii nu a mers foarte bine, pana cand in momentul in care Psalmanazar a decis sa pretinda ca provenea din insula Formosa (Taiwanul de astazi). In descrierea acelui misterios taram, a ajuns pana la a publica si o carte, A Historical and Geographical Description of Formosa, an Island Subject to the Emperor of Japan, in care sustinea, printre altele, ca orasul capitala purta numele de Xternetsa.

Ca sa fie cat mai convingator, a elaborat un intreg set de ritualuri ciudate pentru europeni si, pentru a-si sustine si mai bine personalitatea inventata, a creat si o limba anume, pe care a numit-o formosana.

Aceasta beneficia si de un alfabet special, atat de credibil conturat, incat Psalmanazar a fost invitat sa sustina prelegeri despre limba si cultura formosana, inclusiv in fata Royal Society, iar constructia sa lingvistica era inclusiva in lucrarile de specialitate chiar la ceva timp dupa ce escrocheria sa a fost data in vileag.

O explicatie pentru succesul inventiilor sale a fost faptul ca singurele persoane care ii puteau dezminti povestile erau misionari iezuiti catolici, foarte rau priviti in Anglia acelei perioade.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s