Semnificant si semnificat – Ferdinand de Saussure

ferdinand_de_saussure

Dezvoltarea limbilor este un proces natural si nu este opera unui singur om, insa, opineaza colaboratorii de la traduceri academice Constanta exista momente in evolutia culturala a omenirii cand o personalitate desluseste anumite aspecte in acest mecanism uimitor al comunicarii umane, incat merita recunostinta posteritatii. O astfel de personalitate a fost Ferdinand de Saussure (1857-1913), iar traducatorii de materiale academice Constanta s-au gandit ca o scurta prezentare a vietii si activitati acestuia ar fi binevenita.

Ferdinand de Saussure s-a nascut in Geneva si, inca de mic, a demonstrat de deosebita apetenta pentru studiu. Inca de la varsta de 14 ani era cunoscator de latina, greaca antica si sanscrita. La varsta de 21 de ani publica deja lucrarea intitulata „Mémoire sur le système primitif des voyelles dans les langues indo-européennes”, iar aceasta preocupare a sa pentru familia limbilor indo-europene va fi una dintre marile sale contributii culturale – teoriile sale lingvistice au fost confirmate cand o limba straveche ramasa nedescifrata, hittita, a fost inteleasa, gratie si ideilor sale avansate in memoriul amintit.

Dupa alte studii in Germania si Franta, Saussure a devenit profesor in Paris, iar in 1891 i s-a oferit un post de profesor la Universitatea din Geneva, oras pe care nu il va mai parasi pana la finalul vietii.

Desi el insusi a incercat sa isi reuneasca ideile asupra lingvisticii intr-o lucrare ampla, de-abia dupa moartea sa, elevii cei mai apropiati le-au adunat si publicat in foarte influentul  „Cours de linguistique générale” (aparut pentru prima data in 1916).

Ferdinand de Saussure este cunoscut, bineinteles, si ca unul dintre fondatorii stiintei pe care pe care a numit-o „semiologie”. Desi termenul propus de el a fost ulterior inlocuit cu cel de „semiotica”, distinctiile pe care le-a facut intre semn, semnificant, semnificat si referent raman concepte de baza ale acestui domeniu.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s