Redescoperind un geniu – Palimpsestul lui Arhimede

palimpsest_arhimede

Multe opere inegalabile ale antichitatii s-au pierdut pe vecie, afirma cu tristete colaboratorii de la traduceri comerciale greaca Constanta. De aceea, stirea despre descoperirea Palimpsestului lui Arhimede a fost intampinata cu mare bucurie de traducatorii de acte comerciale greaca Constanta, care s-au grabit sa o impartaseasca lumii.

Palimpsestul Arhimede este un manuscris din secolul al X-lea, constand intr-o copie in limba greaca a unor lucrari pana acum necunoscute ale lui Arhimede, dar si ale altor autori. In secolul al XIII-lea, calugari ortodocsi din Imperiul Bizantin au utilizat manuscrisul pentru a redacta texte religioase peste scrierile anteriore, o practica uzuala in acea perioada, in care materialele pe care se putea scrie erau o raritate.

In prezent, se cunoaste ca textele lui Arhimede ajunsesera la mare cautare in Bizant in perioada lui Iustinian si a construirii maretei Hagia Sophia, iar o copie a acestei colectii a fost redactata in jurul anului 950 in cadrul scolii aflate sub patronajului unui mare om stiinta al vremii, Leon Geometrul. In secolul al XIII-lea, manuscrisul a ajuns la Ierusalim, unde paginile sale au fost desprinse si spalate pentru a se redacta un text liturgic.

Urmeaza o poveste demna de un roman de suspans, in care manuscrisul apare si dispare, este sustras sau cumparat in mod indoielnic, faca obiectul unui proces intre o casa de licitatii si patriarhatul din Ierusalim si, intr-un final, este achizitionat cu ajutorul unui pionier al Internetului pentru a fi valorificat.

Din pacate, in toata aceasta aventura seculara, manuscrisul a suferit deteriorari, si, intre 1999 si 2008 s-au depus eforturi intense la Walters Art Museum din Baltimore pentru a fi conservat si valorificat. Cu ajutorul unor tehnologii performante, incluzand vizualizari cu raze infrarosu, s-a identificat si digitalizat textul de dedesubt.

Astfel, dupa mii de ani, lumea moderna poate citi cu uimire dovezi ale geniului stiintific al lui Arhimede, dar si discursuri si comentarii ale unor filosofi si oameni politici din antichitate.

Sursa imagine: www.pbs.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s