Curiozitati despre finlandeza

map-finland

Usor, usor, temperaturile caniculare lasa locul celor racoroase, iar colaboratorii de la firma de legalizari Constanta intrevad deja frigul si se gandesc cum ar fi sa locuiasca intr-o tara nordica. Finlanda, patria lui Mos Craciun a aparut inevitabil in discutie, iar colaboratorii de la traduceri limbi nordice Constanta s-au gandit sa treaca in revista cateva curiozitati despre limba vorbita aici.

Finlandeza este vorbita de aproximativ cinci milioane de persoane, cele mai multe gasindu-se in Finlanda; are statut de limba minoritara oficiala in Suedia, unde se mai vorbeste si un dialect al ei numit Meankieli, in timp ce un alt dialect, numit Kven, este cel vorbit de o minoritate de origine finlandeza din Norvegia.

Nu exista genuri in finlandeza – hän inseamna si „barbat” si „femeie” si, poate nu intamplator, Finlanda a fost printre primele tari care a acordat drept de vot femeilor si avut o femeie presedinte.

Exista 15 cazuri ale substantivelor in finlandeza, insa acest numar colosal n-ar trebui sa va inspaimante prea mult: utilizarea lor e logica, corespunzand utilizarii unor prepozitii.

In finlandeza, accentul se pune intotdeauna pe prima silaba.

Nu exista timpul viitor in finlandeza, insa nu stim daca asta indica un optimism incurabil sau un pesimism apasator.

Finlandeza este renumita pentru literele duble foarte frecvent intalnite in cuvinte; pentru cineva care nu este vorbitor nativ, pronuntia lor poate fi putin problematica. Un exemplu cu urmari amuzante (sau poate nu) este diferenta dintre cuvantul „tapan” („eu omor”) si „tapaan” („eu intalnesc”).

Sursa imagine: www.cdc.gov.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s