Curiozitati despre farsi

Persian

Situatia geopolitica e intr-o continua bulversare si vechile realitati ale raporturilor de putere sunt inlocuite de altele noi. In aceste conditii, colaboratorii de la traduceri farsi Constanta au opinat ca ar trebui sa incepem sa ne aplecam si asupra altor tari, dand ca exemplu Iranul si limba farsi.

Farsi este o limba indo-europeana cu peste 100 de milioane de vorbitori, cei mai multi dintre acestia gasindu-se in Iran, Afganistan si Tadjikistan; mai exista persoane care utilizeaza curent farsi in Uzbekistan, Bahrain, Irak, Turcia, Kuwait, Azerbaidjan, Israel, Turkmenistan, Oman, Yemen, Emiratele Arabe Unite.

Numele de tara „Iran” a inlocuit „Persia” in 1935, deoarece acesta este cuvantul din farsi care denumeste „Persia”.

La randul sau, „farsi” vine de la numele modern al provinciei Fars, unde, in antichitate, se gasea orasul Parsa/Persis (care, in greaca, a dat numele „Persia”)

Traducatorii de persana din Constanta au precizat ca, pe langa farsi, exista o varianta importanta numita „Dari”, vorbita preponderent in Afganistan; cele doua variante sunt mutual inteligibile, desi prezinta si deosebiri din punct de vedere gramatical si morfologic. La acestea se adauga varianta din Tadjikistan, cunoscuta indeobste sub numele de „Tajiki”.

Istoria limbii farsi este impartita in trei perioada: veche (din care provin inscriptii in alfabetul cuneiform dsoatand din perioada dinastiei Ahemenide); mijlocie, cunoscuta si sub numele de Pahlavi, de la dinastia partilor, care au stapanit zona platoului iranian dupa destramarea regatelor elenistice; moderna, in care a aparut limba farsi propriu-zisa, care incepe din secolul al IX-lea si care i-a daruit inca de la inceput pe marii poeti Omar Khayyam sau Firdousi.

Farsi este scrisa cu ajutorul unui alfabet arab modificat, care include si anumite litere ce redau sunete specifice ale acestei limbi.

Sursa imagine: www.llc.ou.edu.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s