Gemenii intre ei – Criptofazia

criptofazia

Achizitia limbajului de catre copii e un miracol care nu inceteaza sa ii uimeasca pe colaboratorii de la traduceri certificate de nastere Constanta. Insa exista si situatii aparte care sunt cel putin la fel de fascinante, iar una dintre acestea, propusa ca subiect de discutie de catre unul dintre traducatorii de certificate de nastere Constanta este criptofazia.

Criptofazia este fenomenul limbajului dezvoltat de catre gemeni si pe care numai acestia il pot intelege. Numele dat acestui fenoment este ilustrativ in acest sens: in greaca, ” crypto” inseamna „secret”, iar „phasia” inseamna „vorbire”.

Criptofazia este inclusa, in general, in fenomenul mai larg al idioglossiei, adica limbajul folosit de o singura persoana (precum personajul interpretat de Jodie Foster in Nell) sau de un numar restrans de persoane. Altii sustin ca limbajul gemenilor este un fenomen separat, deoarece mai include si alte practici, precum mersul in oglinda si manierisme comune.

Se estimeaza ca aproximativ 50% din gemenii folosesc un limbaj anume, inteles doar de ei, cuprinzand onomatopee sau cuvinte adulte adaptate constrangerilor fonologice specifice varstei. Cuvintele sunt greu recognoscibile chiar de catre parinti sau de catre vorbitori ai limbii parintilor.

O posibila cauza a acestui fenomen este intarzierea in dezvoltarea abilitatilor cognitive si de vorbire la unul dintre gemeni, ceea ce il antreneaza si pe celalalt in a gasi o cale de comunicare si interactiune cu principalul partener de joaca.

De mentionat ca nu exista studii cu concluzii ferme referitoare la criptofazie, existand voci care sustin ca este un simplu divertisment care se naste natural in randul perechilor de gemeni.

Sursa imagine: www.christinabaglivitinglof.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s