Biblioteca lui Matei Corvin

Biblioteca Corviniana

Zvonuri despre un proiect de lege potrivit caruia bibliotecile publice vor introduce taxe pentru fiecare carte imprumutatata au starnit vii discutii in cadrul biroului de traduceri evidente contabile Constanta, despre natura actului public de culturalizare si educatie. Din vorba in vorba, unul dintre traducatorii de evidente contabile Constanta a inceput sa istoriseasca despre soarta trista a Bibliotecii Corviniene.

Aceasta biblioteca a fost una dintre cele mai renumite ale perioadei Renasterii si a fost fondata de regele Ungariei si Croatiei Matei Corvin (1458 – 1490).

Matei Corvin a inceput sa colectioneze manuscrise la scurt timp dupa ce a ajuns rege, in jurul anului 1460, iar pana la moartea sa, biblioteca se mandrea cu un numar impresionant de 3000 de codice (numite si “corvinae”), cuprinzand 4000 – 5000 de lucrari, cele mai multe expresii ale antichitatii grecesti si latine si tratand subiecte diverse precum filosofia, teologia, istoria, dreptul, literatura, geografie, stiinte naturale, medicina sau arhitectura.

Un veritabil conducator renascentist, Matei Corvin a avut ambitie sa ii intreaca pe contemporanii sai in materie de stiinte, fapt pe care l-a si reusit. Doar Biblioteca Vaticanului o intrecea pe a sa la numar si valoare a manuscriselor. Se spune ca colectia de manuscrise greco-latine a conducatorului florentin Lorenzo de Medici a fost inspirat de aceasta.

Biblioteca Corviniana detinea chiar unice copii ale unor lucrari de valoare inestimabila, precum cartea imparatului Constantin Porfirogenetul despre obiceiurile de la curtea bizantina sau istoria bisericii de Nicephoros Callistos.

Dupa moartea lui Matei Corvin, marele sau regat s-a prabusit sub loviturile turcilor otomani, iar in timpul unor astfel de invazii a fost distrusa si Biblioteca Corviniana. Numai 650 de “corvinae” au supravietuit, in prezent gasindu-se la bilioteci din Ungaria sau alte tari europene. Din pacate, manuscrise unice, precum cele ale lui Hypereides, Flavius Crseconius Corippus sau Cuspinianus s-au pierdut pentru totdeauna.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s