Creierul si limbile

brain-language-learning

Practica ne omoara, spune partea a doua a unui proverb romanesc celebru, insa colaboratorii de la traduceri specializate Constanta sustin ca nu strica si putin teorie din cand in cand. Subiectul pe care traducatorii de materiale specializate Constanta l-au ales de data aceasta este intitulat „neurostiinta culturala”.

Aceasta vizeaza modul cum cultura (incluzand si limba, dar si valorile si experientele pre-stabilite) modeleaza creierul si functionarea acestuia. Preocuparea nu este noua, insa unele experimente par atat de relevante, incat domeniul pare a arunca o lumina noua asupra acestui aspect fascinant al naturii umane.

Experimentul urmator a pus fata in fata diferentele dintre subiecti americani si  chinezi. Zona creierului din spatele fruntii poarta numele de cortex prefrontal si este asociata de specialisti cu conceptul de „sine”. Circuite plasate in aceasta zona au aratat ca participantii chinezi au reactionat la utilizarea unui adjectiv atat atunci cand era folosit pentru a-i descrie pe ei insisi, cat si pe mamele lor. Participantii americani nu au prezentat nicio astfel de suprapunere. Concluzia care s-a extrapolat a fost ca apartenenta la o cultura care pune accent pe individualitate sau la una care promoveaza adeziunea la colectiv influenteaza functionarea creierului in zone care au aceeasi compozitie chimica.

Alte experimente au comparat reactiile zonelor care emite dopamina ale unor subiecti din SUA si Japonia la expresii infatisand posturi (umerii cazuti sau capul plecat vs. pieptul inainte sau privirea sus). Surprinzator sau nu, reactiile au fost diferite in functie de zona culturala din care participantii proveneau, dar si de profilul lor socio-economic.

Nu in ultimul rand, alte cercetari au demonstrat modurile diferite in care europenii si americanii si asiatice efectueaza mental calculele, desi ambele culturi utilizeaza cifrele arabe: in timp ce europenii si americanii uzeaza de strategii lingvistice, asiaticii percep calculele in mod vizual (o posibila explicatie ar fi indelungata traditie a abacului in cadrul culturii chineze, cu precadere).

Sursa imagine: www.news.discovery.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s