Tifinagh – scrierea berberilor

tifinagh

Au inceput simularile la diverse examene si, inevitabil, dupa cum au remarcat colaboratorii de la traduceri araba Constanta, au aparut si lamentatiile profesorilor la adresa modului defectuos cum scriu elevii. Aceste stiri, in esenta neplacute, le-au readus aminte traducatorilor de araba din Constanta ce inventie minunata este scrisul si s-au gandit sa se aplece asupra unui alt alfabet utilizat pe mapamond si, astfel, au ales Tifinagh.

Tifinagh este un sistem de scriere utilizat pentru a reda limbile berbere (colaboratorii de la traduceri limbi orientale Constanta au precizat ca au folosit pluralul, deoarece zona geografica in care sunt raspanditi acesti vorbitori este foarte larga, cuprinzand Algeria, Marocul, Mali, Libia sau chiar parti din nordul Burkinei Faso sau Mauritaniei). Interesant este ca dovezi ale utilizarii acestui alfabet s-au gasit pana si in Insulele Canare.

Originea numelui Tifinagh nu este clar elucidata, dar exista un oarecare acord intre specialisti, care sustin ca ar proveni dintr-o forma de feminin plural al cuvantului „punica” (in latina „punicus”), la care s-ar adauga prefixul berber „ti-„. Tifinagh ar inseamna astfel „litere punice”.

Exista doua variante de Tifinagh: cea estica, mai dezvoltata si cea care a fost descifrata in mare parte (22 din 24 de litere), si cea vestica, mai primitiva, utilizata de-a lungul coastei mediteraneene si care are 13 litere suplimentare.

Alfabetul Tifinagh este unul de tip Abjad, adica nu are vocale, si se distinge prin formele literelor, care prezinta o geometrie impecabila (unghiuri drepte, puncte sau cercuri).

Desi foarte popular, pana recent, acest alfabet nu beneficia de statut oficial, insa, incepand cu 2003, in Maroc o forma moderna numita Neo-Tifinagh a fost autorizat ca alfabet berber oficial. In Algeria, aproape toate publicatiile berbere folosesc Neo-Tifinagh, iar in Libia, dupa caderea regimului lui Gaddafi, autoritatile au inceput sa arate deschidere fata de utilizarea sa il contexte publice.

Sursa imagine: www.dimadimaraja.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s