Curiozitati despre irlandeza

limba irlandeza

Deoarece, acum ceva timp, colaboratorii de la traduceri licitatii Constanta s-au delectat cu niste proverbe irlandeze, s-au gandit ca n-ar strica sa arunce o privire si asupra acestei limbi, in special asupra ciudateniilor care o disting de altele.

Colaboratorii de la traduceri licitatii publice Constanta au precizat ca in arhipelagul britanic se nasc anumite confuzii referitoare chiar la numele irlandezei. In engleza se spune” Irish”, insa aceasta denumeste deseori engleza irlandeza, adica accentul si unele particularitati lexico-sintatice. Irlandezii isi numesc propria limba Gaeilge, denumire care, la randul ei, este uneori confundata cu Gaelic, care este, de fapt, limba scotiana.

Oricat ar parea de ciudat, nu exista cuvinte pentru da si nu in irlandeza. Pentru a da raspunsuri afirmative sau negative, irlandezii folosesc forme verbale. In traducere libera, la o intrebare gen: Ai cumparat dulceata? se poate raspunde cu: Am cumparat sau N-am cumparat.

Sintaxa propozitiei in irlandeza este predicat-subiect-complement, o raritate in peisajul lingvistic al lumii si, opineaza in mod hatru traducatorii de licitatii Constanta, poate fi o sursa de inspiratie pentru modul de a vorbi al maestrului Yoda din Star Wars.

Si numeralele din irlandeza sunt aparte; exista unele folosite pentru a numara oameni, altele pentru date si timp si altele pentru obiecte neinsufletite.

Daca la multe limbi flexionare, trebuie sa ne descurcam cu variatiile terminatiilor cuvintelor, cand vine vorba de irlandeza, e cazul sa ne preocupe si inceputul lor, care difera in functie de prepozitiile sau adjectivele posesive care le preceda, acestea fiind doua doua dintre situatiile in care inceputul unui cuvant se modifica.

Sursa imagine: www.nassauhappeningmag.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s