O lingua franca a antichitatii – Akkadiana

limba akkadiana

Intr-una dintre discutiile despre viitorul limbilor, unul dintre colaboratorii de la traduceri acte auto Constanta a opinat ca nu vede cum limba engleza, atat de utilizata in toate domeniile vietii, ar putea disparea vreodata. Un alt colaborator de la traduceri documente auto Constanta l-a contrazis, aducand ca argument povestea limbii akkadiene.

Limba akkadiana este o limba semitica disparuta care s-a vorbit in Mesopotamia antica si care isi datoreaza numele imperiului akkadian, care a dominat aceasta zona istorica in mileniul III i.Hr. Specialistii afirma insa ca akkadiana aparuse cu mult inainte de fondarea orasului-stat care ii va da numele, iar utilizarea acestuia este doar o conventie de ordin istoric.

Din punct de vedere lingvistic, akkadiana apartine ramurii est-semitice a familiei de limbi afroasiatice. Impreuna cu eblaita, o alta limba semitica care se vorbea pe teritoriul Mesopotamiei, disparuta azi, forma un subgrup al limbilor est-semitice.

Traducatorii de acte auto din Constanta au precizat ca desi akkadiana a interactionat strans cu sumeriana (o limba izolata, care nu poate fi incadrata in nicio categorie), cele doua sunt diferite.

Akkadiana s-a distins prin faptul ca a devenit o veritabila lingua franca a Orientului antic, fiind folosita si de imperiile babilonian sau asirian ca limba a politicii si tranzactiilor comerciale. Declinul ei a inceput in timpul noului imperiu asirian (secolul VIII i.Hr.), cand aramaica a castigat teren ca limba a relatiilor internationale. In perioada elenistica, singurii utilizatori ai akkadienei erau preotii din templele asiriene si babiloniene.

In prezent, cateva cuvinte si structuri gramaticale supravietuiesc in cadrul limbii vorbite de catre membrii comunitatii de crestini siriaci din Irak.

In cadrul limbilor semitice din zona, akkadiana se distinge printr-o sintaxa de tip subiect-complement-predicat, preluata de la sumeriana. Tot de la aceasta limba a preluat si alfabetul cuneiform, insa akkadiana l-a transformat intr-unul preponderent silabic, iar latura sa logografica s-a estompat in timp.

Sursa imagine: www.mesopotamiamadesimple.weebly.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s