Memory of the World

unesco_memory

Se apropie sfarsitul de an si colaboratorii de la biroul de apostile Haga Constanta au un pic de timp sa se lase in voia pasiunilor. Cea a unuia dintre colaboratorii de la traduceri documente angajare Constanta este sa exploreze programul UNESCO intitulat Memory of the World. S-a ivit astfel prilejul pentru traducatorii de documente de angajare Constanta sa prezinte aceasta deosebita initiativa care pastreaza pentru posteritate documente esentiale ale civilizatiilor de pretutindeni.

Programul Memory of the World a fost initiat in 1992 ca o metoda de a conserva si promova mostenirea documentara a umanitatii, indiferent ca aceasta consta intr-un singur document, o colectie sau o arhiva intreaga.

Programul este administrat de un Comitet Consultativ International (International Advisory Committee), ai carui )membri sunt numiti de catre directorul general al UNESCO. Activitatea acestui for international a cunoscut un moment decisiv in 1995, cand a fost creat un Registrul al programului, in cadrul caruia urmau sa fie inscrise documente in mod similar cu monumentele materiale sau naturale care sunt inscrise periodic pe lista UNESCO.

In cadrul sedintelor periodice, comitetul examineaza diversele propuneri de documente (pot fi si traditii orale sau materiale audio-vizuale, nu numai scrise) si decide asupra inscrierii in lor in registru. Printre criteriile luate in calcul sunt: timpul – ce perioada de timp reflecta documentul si cat de revelant este pentru aceasta sau pentru schimbarile care au marcat-o; locul – expresie geografico-istorica a locului unde a fost elaborat documentul; forma si stilul – daca prezinte particularitati estetice deosebite sau este redactat printr-un mediu inedit; oamenii – ce context social sau comportament este reflectat in document; subiectul si tema – ce moment decisiv in dezvoltarea stiintelor, politicii, ideologiei, sportului sau artelor reprezinta.

De asemenea, raritatea documentului sau gradul de pericol in care se afla influenteaza modul cum este evaluat.

Registrul este in impartit in sub-diviziuni geografice (Africa, statele arabe, Asia si Pacific, Europa si America de Nord, America Latina si Caraibe), la care se adauga categoria organizatiilor internationale.

Unul dintre colaboratorii de la traduceri acte de angajare Craiova a amintit cateva dintre documentele celebre care se regasesc in registrul programului Memory of the World: Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului, tapiseria de la Bayeux, jurnalul de bord al lui James Cook, scrierile lui Simon Bolivar sau manuscrisele si corespondenta lui Hans Christian Andersen.

Sursa imagine: www.portal.unesco.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s