O tentativa de alfabet natural – Visible Speech

VisibleSpeech-illustrations

Cate forme de comunicare exista! se minuneaza cand si cand colaboratorii de la traduceri de texte oficiale din Constanta. Si mai mare le e uimirea cand descopera noi mijloace prin care oamenii si-au propus sa le transmita celorlalti mesaje. Traducatorii de texte oficiale din Constanta s-au aplecat din nou asupra alafabetelor elaborate recent si s-au oprit asupra unui cu o poveste cel putin interesanta: Visible Speech.

Visible Speech este un sistem de scriere dezvoltat de Alexander Melville Bell (1819-1905), tatal lui Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. Creatorul acestui alfabet era un reputat profesor de vorbire si elocinta, fiind si autorul a cateva carti din acest domeniu. Ideea care a stat la baza inventiei sale lingvistice a fost ca semnele grafice sa redea exact pozitiile gatului, limbii sau buzelor in momentul producerii sunetului. Acest sistem de scriere de natura fonetica era menit sa ii ajute pe cei suferind de probleme auditive sa invete sa vorbeasca.

Alexander Melville Bell a inceput sa isi promoveze ideile in 1864, cand a elaborat doua sisteme scurte si usor de invatat, unul denumit World English, iar celalalt Line Writing, destinat stenografilor.

Initial, se parea ca aceasta inventie lingvistica se va raspandi si va oferi un raspuns la problemele de comunicare ale timpului. Apogeul interesului s-a inregistrat in 1880, la congresul international dedicat educatiei persoanelor cu probleme auditive de la Milano, insa, dupa mai putin de zece ani, disparea treptat din prim-planul academic, deoarece era considerat ca fiind un sistem prea greoi, pentru a avea vreo aplicabilitate practica.

Colaboratorii de la traduceri materiale scrise Constanta au sesizat un detaliu interesant: Alexander Graham Bell, fiul celui care a inventat Visible Speech, a fost un infocat sustinator al muncii tatalui sau. Nu numai ca si-a asistat tatal in cadrul demonstratiilor publice, ba chiar si-a folosit banii obtinuti din patentul telefonului pentru a continua sa promoveze aceasta forma de comunicare.

Sursa imagine: www.wikiwand.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s