O limba unica – Albaneza

albanian

Rare sunt limbile care exista de sine statatoare, au remarcat colaboratorii de la traduceri limbi mai putin cunoscute Constanta. Albaneza este una dintre ele, au mentionat traducatorii de albaneza din Constanta, care ne-au impartasit apoi povestea ei.

Albaneza (Shqip) este o limba indo-europeana care este vorbita de aproximativ cinci milioane de persoane, care se gasesc in principal in Albania, Kosovo, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Grecia, dar si alte zone din Europa de sud-est, precum Muntenegru sau Valea Presevo din Serbia. Colaboratorii de la traduceri albaneza Constanta au precizat ca exista si o diaspora albaneza considerabila, cea mai importanta comunitate fiind cea din Italia.

Daca odinioara albaneza era introdusa in aceeasi categorie cu limbile balto-slavice, in prezent, specialistii sunt de acord ca este o limba de sine statatoare. Originile sale sunt inca disputate, cea mai frecventa opinie considerand-o descendenta fie a vechii limbi ilire, fie a limbii trace. Evident, albaneza a imprumutat de la limbi mai importante din jur, cum ar fi greaca dorica sau latina, dar se pare ca a si influentat unele limbi balcanice.

Vocabularul pare a indica locul unde s-a nascut limba albaneza: daca acele cuvinte care denumesc animale sau plante care se gasesc intr-o astfel de regiune sunt originale, cele care se refera la agricultura sau pescuit sunt imprumutate.

Un aspect interesant este ca prima mentiune a limbii albaneze a avut loc in cadrul unei investigatii a unei crime petrecute in Dubrovnik in 1285, cand un martor a declarat ca auzit pe cineva strigand in aceasta limba.

Albaneza are doua mari dialecte: Gheg si Tosk, zonele in care se vorbesc cele doua fiind despartite de raul Shkumbin. Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, albaneza standard se bazeaza se dialectul Tosk.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s