Ciudatenii din lumea cartilor

ripley_scrolls

Acum ceva timp, colaboratorii de la proofreading Constanta au prezentat cateva carti remarcabile si ciudate prin dimensiunile lor. Pentru a continua pe aceasta linie, proofreader-ii din Constanta au decis sa prezinte cateva carti care sunt pur si simplu ciudate (Codex Seraphimiamus e un exemplu pe care l-au abordat in trecut).

Cartea Soygla – candva la mijlocul secolului al XVI-lea, matematicianul John Dee a avut o discutie cu un inger, care mi-a transmis continutul acestei carti. 40 000 de litere ii umpleau paginile, insa aranjate intr-un mod care nu are niciun sens. Pe masura ce matematicianul se straduia sa traduca aceste insiruiri de litere, a ajuns la concluzia ca era incantatii magice. In prezent, exista doua copii ale acestei carti, una la British Library is alta la Oxford’s Bodleian Library.

Prodigiorum Ac Ostentorum Chronicon – acest volum a fost scris de carturarul francez Conrad Lycosthenes in secolul al XVI-lea. Structurat ca o enciclopedie, prezinta diverse evenimente supranaturale incepand cu Adam si Eva. Evenimentele prezentate variaza de la dezastre bine documentate, inundatii si ploi de meteoriti (inclusiv faimoasa cometa Halley) la aparitii de OZN-uri sau monstri marini. Cronica are peste 1000 de gravuri care ilustreaza aceste evenimente.

Manuscrisele Ripley – cand spunem Isaac Newton, ne gandim la marele om de stiinta care a influentat cursul omenirii prin ideile sale, insa trebuie stiut ca tot el a avut preocupari in domeniul alchimiei. In acest sens, o sursa importanta a activitatilor sale au fost lucrarile unui scriitor din secolul al XV-lea, pe nume George Ripley. Desi manuscrisele sale s-au pierdut, exista copii mai tarzii care infatiseaza o foarte ampla reteta vizuala, dar si scrisa pentru a ajunge la visul alchimiei – Piatra Filosofala.

Decretele Smithfield – cunoscute si sub numele de Decretele lui Grigore al IX-lea, se constituie intr-un set de decrete canonice emise in secolul al XIII-lea de catre papalitate. Nimic special pana acum, insa aceste decrete sunt ilustrate cu miniaturi, constand in litere decorate sau imagini animaliere sau vegetale. Din nou, nimic nou, insa bizareria sau grotescul acestor imagini au facut din decretele Smithfield ceva deosebit de alte manuscrise medievale.

Sursa imagine: www.sciencemuseum.org.uk.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s