Mesaje secrete in limba Navajo

navajo

Dupa filmele artistice, documentarele sunt o alta pasiune a colaboratorilor de la traduceri poloneza Constanta. Nu e persoana care sa nu fi remarcat ca foarte multe sunt acelea care se refera la Al Doilea Razboi Mondial. Analizandu-le si din punct de vedere profesional, traducatorii de poloneza din Constanta au descoperit si cateva povesti interesante, dintre care una este cea a codului indienilor Navajo.

In conflictul cu Japonia, Statele Unite se confruntau cu o problema din punct de vedere al transmiterii informatiilor. Armata nipona antrenase niste excelenti vorbitori de engleza, care puteau intercepta mesajele si sabota operatiunile militare.

Solutia a venit la inceputul anului 1942 din partea unui veteran din Primul Razboi Mondial, Philip Johnson, care era fiu de misionar si avusese ocazia sa traiasca multi ani printre indienii Navajo. Stiind ca limba acestora era putin accesibila, a venit cu ideea de a pune bazele unui sistem de comunicatie intre diversi operatori Navajo. Initiativa a fost adoptata imediat de autoritatile militare americane, care i-au reunit pe cat mai multi nativi Navajo, pentru a pune bazele acestui limbaj.

Acesta folosea cuvinte care descriau lumea naturala pentru a desemna termeni militari. De exemplu, pasarile inlocuiau numele de avioane, iar pestii denumirile de nave.

Limbajul a fost testat de catre serviciile de contrainformatii ale marinei americane si, asa cum au precizat amuzati colaboratorii de la traduceri certificate poloneza Constanta, i-au adus in pragul caderii nervoase pe membrii acesteia. Nici japonezii nu au avut mai mult succes, astfel ca acest cod al indienilor Navajo s-a dovedit hotarator in timpul bataliilor din Pacific.

Incepand cu 1982, ziua de 14 august a fost declarata de guvernul american drept “Ziua Nationala a Talmacitorilor de Cod Navajo”.

Sursa imagine: www.wheelhousecollective.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s