O civilizatie aparte si o limba pe masura – Hopi

hopi

Filmele sunt o pasiune pentru traducatorii autorizati din Constanta si se intampla des ca unul dintre ei sa vina entuziasmat si sa ii convinga pe ceilalti sa vizioneze o pelicula sau alta. De data aceasta, unul dintre colaboratorii de la titrari materiale video Constanta a laudat foarte mult Koyaanisqatsi, o creatie audio-vizuala aparte, care exploreaza omenirea, natura si relatiile dintre ele. Ce a atras atentia traducatorilor de subtitrari video Constanta au fost asa-zisele profetii ale populatiei Hopi, care apar ca un lait-motiv pe tot parcursul filmului si, mai ales, limba in care acestea sunt exprimate.

Limba Hopi face parte din familia Uto-Aztecana din nord-estul Arizonei, Statele Unite. In sens mai larg apartine ariei lingvistice a civilizatiei Pueblo, impreuna cu familiile de limbi Tanoane, Keresane, Zuni sau Navajo.

Utilizarea limbii Hopi a cunoscut un declin in secolul XX. In jur de 5000 de persoane pot vorbi Hopi in prezent, iar in jur de 50 de persoane sunt monolinguale in limba Hopi. Un aspect imbucurator este ca, totusi, generatiile mai varstnice insista sa transmita secretele acestei limbi catre generatiile mai tinere. Aceasta traditie, precum si binecunoscuta rezistenta a populatiei la aculturatia de orice fel (datand inca din perioada contactelor cu misionarii spanioli in secolele al XVI-lea si al XVII-lea) confera farmecul aparte al culturii Hopi.

Exista patru variante (dialecte) ale limbii Hopi: Polacca, Toreva, Sipaulovi sau Oraibi, identificate de cercetatorul Benjamin Whorf, care s-a concentrat pe varianta Toreva.

Exista un dictionar Hopi-Englez, editat de Emory Sekaquaptewa, iar limba este promovata prin initiativa Hopi Literary project.

Hopi au o metoda interesanta de a reda timpul si spatiul: cand vorbitorul doreste sa redea ceva ce se intampla la mare distanta, se refera la acel eveniment avand loc intr-un trecut indepartat.

Sursa imagine: www.lakeforest.edu.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s