O limba straveche intr-o zona disputata – Osetina

osetia

Activitatea isi reintra in drepturi dupa vacanta de Paste, iar traducatorii de rusa din Constanta nu fac exceptie de la aceasta reintoarcere la viata profesionala. Pentru ca dezmortirea sa fie mai usoara, colaboratorii de la traduceri rusa Constanta s-au gandit sa inceapa aceasta primavara cu inca o incursiune in fascinantul univers al limbilor care populeaza fiecare colt al mapamondului si au ales limba osetina.

Osetina (sau oseta) este o limba care face parte din ramura iraniana nord-estica a limbilor indo-europene si se vorbeste in Osetia, o regiune de pe versantii nordici ai Muntilor Caucaz, aflata intre Rusia si Georgia si subiect de animozitati istorice intre aceste doua state. Partea rusa din Osetia poarta numele de Osetia de nord – Alania, in timp ce zona sudica este cunoscuta ca Osetia de Sud, recunoscuta doar de catre Rusia, Nicaragua, Venezuela sau Nauru drept un stat independent, in timp ce ce majoritatea statelor lumii o considera parte a Georgiei.

Numarul vorbitorilor de osetina depaseste 500 000, dintre care peste 400 000 se gasesc pe teritoriul Federatiei Ruse.

Din punct de vedere istoric, se considera ca osetina deriva din limba straveche a alanilor, triburi migratoare din epoca medievala timpurie, descendente din cele antice ale sarmatilor.

Exista doua dialecte ale osetinei, Digor si Iron. Acesta din urma este cel mai raspandit si constituie baza pentru forma scrisa a osetinei. Odinioara, mai exista un dialect numit jassic, care se vorbea pe teritoriul Ungariei, dupa cum au precizat traducatorii de limbi slave din Constanta.

Osetina a aparut pentru prima data in secolul al XVIII-lea in forma scrisa, utilizand o versiune a alfabetului arab, pentru ca, la mijlocul secolului al XVIII-lea, sa fie dezvoltata o metoda de transpune osetina in scris cu ajutorul alfabetului chirilic. In secolul al XX-lea, pentru o scurta perioda de timp, s-a utilizat si alfabetul latin, insa cel chirilic si-a mentinut preponderenta, desi, pentru partea sudica a Osetie, au fost incercari de a scrie aceasta limba cu ajutorul alfabetului georgian.

Din punct de vedere gramatical, osetina se remarca prin faptul ca a eliminat genul substantivelor si ca pastreaza multe trasaturi arhaice ale iranienei vechi, cum ar fi un numar de opt cazuri si prefixe verbale.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255/ andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s