Un cadou al istoriei – Piatra Rosetta

Rosetta Stone

Un voluminos album despre faraonul Tutankhamon si despre comorile care au fost gasite in mormantul sau le-a trecut prin mana colaboratorilor de la traduceri araba Constanta, care au savurat imaginile de o calitate exceptionala si s-au minunat la maiestria si migala mesterilor din antichitate. De aici s-a nascut curiozitatea de a afla cum au reusit cercetatorii sa patrunda in tainele Egiptului antic, fapt la care a contribuit decisiv descoperirea pietrei Rosetta, dupa cum au precizat colaboratorii de la traduceri ebraica Constanta.

Acest obiect de o importanta colosala in istoria universala este o stela de granodiorit, de culoare neagra, care contine un decret regal redactat cu ajutorul a trei alfabete diferite: alfabetul hieroglific egiptean, scrierea demotica si greaca veche. Acest document trilingv a reprezentat exact veriga lipsa, necesara pentru savanti in a deslusi tainele scrierii egiptene.

Piatra Rosetta a fost descoperita in Delta Nilului in localitatea cu acelasi nume (in prezent cunoscuta sub numele de Rashid) in Egipt, in 1799, de un soldat francez, Pierre-Francois i, membru al expeditiei lui Napoleon. Se presupune ca piatra fusese amplasata initial intr-un templu din apropiere, cel mai probabil la Sais, si mutata apoi pentru a fi folosita ca material de constructie dupa ce Egiptul a devenit crestin. In 1801, corpul expeditionar francez din Egipt a fost infrant de englezi, care au capturat si ar si artefactul si l-au transportat la Londra. Incepand din 1802 piatra Rosetta a fost expusa publicului si, pana in zilele noastre, a ramas cel mai admirat exponat de la British Museum.

Inca de la descoperirea sa, piatra a suscitat atentia celor angrenati in cursa descifrarii hieroglifelor egiptene, astfel ca reproduceri ale sale sub forma de litografii sau mulaje au circulat in intreaga Europa. Pe baza versiunii bilingve a textului, Thomas Young a emis unele supozitii referitoare la utilizarea fonetica a hieroglifelor, pe care Jean-Francois Champollion le-a preluat si le-a dezvoltat, anuntand in 1822 ca a dezlegat taina alfabetului faraonilor.

In spiritul rivalitatii anglo-franceze, dupa cum au precizat ironic traducatorii de araba Constanta, si in prezent continua disputa Thomas Young vs. Champollion referitoare la contributia decisiva in acest domeniu, iar autoritatile egiptene isi continua demersurile pentru ca piatra Rosetta sa revina in tara de origine.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255/ andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s