Ce este inteligenta lingvistica?

verbal intelligence

Colaboratorii de la traduceri certificate de inmatriculare Constanta s-au intrebat deseori de ce au ajuns sa faca munca aceasta de care sunt atat de atasati. Unul dintre colaboratorii de la traduceri acte de inmatriculare Constanta care are o aplecare si spre psihologie a opinat ca are de-a face cu teoria inteligentelor multiple, elaborata de Howard Gardner, si, mai precis, cu inteligenta lingvistica.

Inteligenta lingvistica reprezinta abilitatile unei persoane de a utiliza cuvinte in mod scris si vorbit. Deoarece inteligenta lingvistica este foarte mult solicitata in cadrul invatamantului formal, se poate spune ca oricine prezinta abilitati in aceasta directie, cu toate unele persoane au inclinatii mai mari.

Cea mai comuna forma de manifestare a inteligentei lingvistice este alegerea mentala a unui cuvant si utilizarea acestuia pentru a comunica idei celorlalti, indiferent de amploarea procesului, de la un simplu mesaj pe telefon pana la un discurs politic sau la o opera literara.

Colegul pasionat de psihologie de la biroul de traducatori certificate auto Constanta a precizat ca, in punct de vedere stiintific, inteligenta verbala este o abilitate care provine din lobul temporal din partea stanga a creierului. Aceasta zona se numeste zona Broca si prezinta patru parti distincte de sensibilitate: semantica, corelata cu diferitele sensuri si nuante ale unui cuvant, fonologia, corelata cu sunetele si ritmul cuvintelor, sintaxa, corelata cu ordinea in care sunt folosite cuvintele, si pragmatica (sau praxis) corelata cu modurile diferite in care cuvintele pot fi folosite in fraze in contexte culturale sau comunicationale diverse.

O persoana cu o inteligenta lingvistica buna se distinge printr-o pasiune pentru cuvinte. Aceste persoane au mecanisme eficiente de memorare, inclusiv rimele pentru a retine continuturi mai usor, devoreaza carti si nu detesta ideea de a scrie un eseu.

Nu este de mirare ca astfel de persoane se orienteaza catre cariere precum cele care necesita scrisul (romancierii sau jurnalistii) sau vorbitul in public (profesorii sau politicienii).

Se poate dezvolta inteligenta lingvistica? Ca si in cazul altor abilitati, cercetarile arata ca nu se poate depasi mostenirea genetica, insa se poate atinge limita lor superioara, prin activitati specifice. In cazul inteligentei lingvistice, acestea ar include jocuri de cuvinte, descrieri libere de imagini, dezbateri sau eterna si fascinanta lectura.

Sursa imagine: www.shapingyouth.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s