In sprijinul ideilor – Mind Maps

mind-map

A realiza traduceri sau chiar a invata o limba straina reprezinta activitati mentale deosebit de benefice. Insa, asa cum au tinut sa precizeze colaboratorii de la traduceri rapoarte Constanta, nu sunt lipsite de provocari. Totusi, dezvoltarea continua a tehnicii si a psihologiei ofera celor care doresc sa se aplece asupra unor astfel de activitati noi si noi forme de sprijin. In acest sens, colaboratorii de la traduceri rapoarte tehnice Constanta au declarat fara ezitare, ca unele dintre cele mai utile sunt hartile mentale.

Hartile mentale reprezinta o forma de diagrama care permite organizarea vizuala a informatiei. Cel mai frecvent, o harta mentala este creata in jurul unui singur concept, pozitionat central pe o pagina alba, de regula de dimensiuni suficient de mari pentru a permite adaugarea de cat de mai multe idei si cuvinte colaterale. Ideile principale sunt corelate direct cu cea centrala, iar altele secundare deriva din acestea.

Hartile mentale sunt fie trasate de mana, ca parte spontana a unui discutii profesionale, sedinte sau intalniri de brainstorming (una dintre practicile creative preferate ale colaboratorilor de la traduceri diagrame tehnice Constanta), fie tiparite la o calitate superioara, cand scopul intalnirii este foarte bine stabilit si vizeaza generarea a cat mai multe si mai productive idei.

Desi s-au descoperit marturii ale unor astfel de harti mentale data chiar din Antichitate (un exemplu notabil fiind carturarul Porfir din Tyr, care le-a folosit pentru a ilustra taxonomiile elaborate de Aristotel), termenul ca atare a fost popularizat de Tony Buzan (n. 1942), care, in ciuda controverselor legate de soliditatea stiintifica a argumentelor sale, s-a bucurat si se bucura de un amplu succes. Redam in continuare cateva dintre liniile directoare dupa care trebuie elaborata o harta mentala

– se va incepe din centru cu imaginea/cuvantul de baza, care va fi evidentiat(a) folosind cel putin trei culori diferite

– se vor folosi, imagini, simboluri, coduri sau dimensiuni pe cuprinsul hartii mentale

– diferenta de importanta intre anumite idei sau concepte se va face cu ajutorul majusculelor

– este recomandat ca fiecare imagine/cuvant sa se gaseasca pe propria sa linie

– este recomandat ca liniile sa aiba aceeasi lungime ca imaginea/cuvantul pe care o/il insotesc

– harta mentala este utila, daca este pastrata clara, cu ierarhiile si dispunerea radiala cat mai bine evidentiate.

Sursa imagine: www.tonybuzan.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s