Civilizatia Indusului si scrierea sa

induscript

Nu stim cum s-a intamplat, dar de la arhipelagurile din Pacific, colaboratorii de la firma de traduceri certificate de stare civila Constanta au poposit cu gandul tocmai in India. Odata ajunsi aici, s-au gandit sa ramana, deoarece acest fascinant sub-continent ofera enorm pentru paionatii de limbi stravechi. Una dintre acestea le-a zgandarit curiozitatea colaboratorilor de la firma de apostile Haga rapide Constanta, deoarece n-a fost nici pana acum descifrata – limba stravechii civilizatii a Indusului, care a inflorit in orase precum Mohenjo-Daro sau Harappa.

Unul dintre colaboratorii de la biroul de apostilare Haga Constanta a precizat ca aceasta civilizatie s-a dezvoltat si si-a inceput declinul intre 3000 si 200 i.Hr. pe un teritoriu care astazi ar cuprinde nord-estul Afganistanului, o parte din Pakistan si nord-vestul Indiei. A fost o civilizatie urbana, iar realizarile in materie de sistematizare a orasului sau asigurare a confortului locuitorilor uimesc si astazi.

Printre artefactele descoperite in urma sapaturilor efectuate in marile centre Harappa si Mohenjo-Daro, s-a descoperit si diverse sigilii care poate inscriptionate diverse semne, al carora numar este estimat la 400 si care nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului, fapt care i-a indreptatit pe cercetatori sa considere ca este vorba despre o forma de scriere.

Aceste semne sunt in majoritate pictografice, dar nu lipsesc si unele cu forme abstracte; semnele sunt grupate de regula intr-un numar redus (de la 5 la 7, desi s-au descoperit si unele siruri mai lungi de peste 15 simboluri) si se considera, in general, ca s-ar citi de la dreapta la stanga. Ce mesaje transmit, insa, ramane dilema care ii framanta pe specialisti si profani deopotriva, de zeci de ani.

Ipoteza la care sunt fortati multi sa adere este ca avem de-a face cu o limba izolata, care nu apartine niciunei familii cunoscute. O alata varianta ar fi ca apartine grupului de limbi ariene, vorbite de populatiile indo-europene care au patruns la un moment in nordul Indiei. Aceasta ipoteza prezinta insa un amanunt care ii stirbeste din validitate: arienii au fost o civilizatie care a utilizat intens calul, insa pe sigiliile de pe Indus nu apare niciodata reprezentat acest animal si nici nu s-au gasit ramasite ale sale in cadrul situ-urilor arheologice investigate.

O ipoteza care castiga teren este cea conform careia scrierile de la Harappa sau Mohenjo-Daro redau o limba dravidiana, similara cu acelea care se vorbesc in sudul Indiei sau cu limba Brahui din Pakistan. Un argument ar fi faptul ca aceste limbi sunt aglutinante, iar sigiliile de pe Indus au atras atentia prin faptul ca multe incep cu acelasi simbol, dar se termina cu unele diferite.

Sursa imagine: www.crystalinks.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s