Lombarda si nordul Italiei

lombardia

Globalizarea si traficul international tot mai intens dinspre Romania spre alte meleaguri stimuleaza si curiozitatea: unii dintre partenerii biroului de traduceri specificatii tehnice din Constanta, pregatindu-se pentru deplasari la Milano, si-au vazut interesul starnit in privinta particularitatii limbilor care se vorbesc in zona. Prompti, ca de obicei, traducatorii de specificatii tehnice din Constanta au mentionat ca lombarda este exemplul cel mai elocvent in aceasta privinta.

Lombarda face parte din grupul Cisalpin sau Galo-Italic al limbilor latine si se vorbeste cu precadere in nordul Italiei, adica Lombardia si unele regiuni invecinate, cum ar fi zona estica a Piemontului, precum si in sudul Elvetiei (Ticino si vaile din zona Graubünden/Grigioni). Exista doua variante ale lombardei, una estica si una vestica, aceasta din urma regasindu-se mai pregnant in Sicilia; cele doua forme ale lombardei prezinta diferente si sunt deseori, dar nu intotdeauna, reciproc inteligibile.

Numele de “Lombardia”, de la care deriva si cel al limbii, vine de la longobarzi, un trib razboinic germanic care a trait in nordul si centrul Italiei in perioada 600 – 800 si care au dominat politic si militar peninsula. In Evul Mediu, perioada de maxima faramitare statala, denumirea de lombarzi s-a extins si a ramas atribuita locuitorilor din nordul Italiei. Colaboratorul de la traduceri manuale tehnice Constanta a atras atentia ca lombarda nu este limba vechiului trib germanic, ci doar a preluat numele acestora; fostii stapanitori ai peninsulei italice vorbeau o limba germanica, astazi disparuta.

Ca limba literara, a cunoscut o perioada foarte fasta in secolul al XIX-lea, cand autori precum Carlo Porta sau Carlo Bertalozzi au redactat poezii si piese de teatru in lombarda.

Lombarda este recunoscuta de catre lingvisti ca fiind o limba separata, insa Italia si Elvetia nu o recunosc drept o limba minoritara. Ca si in alte cazuri triste de limbi amenintate, cei mai multi dintre vorbitori sunt persoane in varsta, lombarda nefind foarte populara in mediul urban sau in randul tinerilor. Ca urmare, se depun pentru eforturi pentru revitalizarea sa si se militeaza pentru introducerea ei ca limba de studiu in scolile primare.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s