O limba a bastinasilor Canadei – Cree

Cree_type_proof

Tot din categoria intrebarilor care le sunt adresate traducatorilor autorizati din Constanta de catre clienti in timp ce isi asteapta traducerea in sistem fulger (metafora nu ne apartine) face parte si: Ce limbi se mai vorbesc in Canada, in afara de engleza majoritara si franceza quebecoise cu faimoasele ei particularitati? Printre aceleasi manevre de realizare a traducerilor rapide din Constanta, colaboratorii nostri au raspuns: un exemplu ar fi familia de dialecte Cree.

Cree este o limba vorbita de aproximativ 120 000 de persoane din Canada, distribuiti din teritoriile de nord-vest si Alberta pana in peninsula Labrador, fiind limba indigena cu cel mai mare numar de vorbitori din aceasta tara. Unul dintre colaboratorii de la traduceri diplome franceza Constanta ne-a mentionat ca ar fi mai corect sa vorbim despre grupul de limbi Cree, pentru ca aceasta se poate imparti in mai multe dialecte, certa fiind distinctia dintre limba Cree propriu-zisa si Montagnais. Intre acestea exista diferente notabile de pronuntie a unor foneme, ca si faptul ca Montagnais utilizeaza alfabetul latin, pe cand limba Cree are un alfabet aparte, despre care traducatorii de diplome Constanta promit sa revina imediat, pentru ca are o poveste foarte interesanta.

Sintaxa limbilor Cree prezinta cateva particularitati, printre care aceea ca nu exista o ordine anume a cuvintelor, in anumite situatii subiectul e la inceputul propozitiei, in altele la final. Un alt aspect inedit este ca exista o inflexiune speciala pentru o a patra persoana, cea mai departata de discutie.

Alfabtul Cree are la randul sau o poveste deosebita; James Evans, un misionar englez in Canada cauta o metoda de a intra in contact cu aceia pe care dorea sa ii converteasca. Dupa incercari esuate de a realiza un alfabet bazat pe cel latin, a renuntat si a adoptat un sistem mai simplu, bazat pe doar 9 simboluri. Inovatia pe care a adus-o a fost ca aceste simboluri se puteau citi cu diverse vocale, in functie de orientare (se putea orienta in patru directii).

Noul sistem a rezonat extraordinar de bine cu structura mentala a bastinasilor Cree, care au invatat sa scrie si sa citeasca intr-un timp foarte scurt, iar James Evans a devenit pentru ei si pentru posteritate “omul care a facut mestecenii sa vorbeasca”.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s