O initiativa laudabila – Endangered Languages

De fiecare data cand razbat stiri despre o limba care isi pierde treptat din vorbitori sau, mai rau, ajunge pe cale de disparitie, colaboratorii centrului de traduceri devize Constanta simt o tristete pe care numai pasiunea lor pentru acest domeniu o poate explica. Cand, insa, apar oportunitati prin care aceste triste fenomene care afecteaza limbile de pe mapamond sunt contracarate, traducatorii de devize din Constanta le adopta cu entuziasm, cum a fost cazul si cu site-ul www.endageredlanguages.com.

Aceasta comunitate online este deschisa oricui si are ca scop impartasirea de resurse si cunostinte care sa ajute la protejarea si chiar dezvoltarea limbile care sunt amenintate cu disparitia. Site-ul se constituie dupa modelul wikipedia, adica invita pe utilizatori sa creeze continut, dar si ca o aplicatie de cercetare, ale carei rezultate sa fie folosite mai departe pentru a contribui la eforturile mediilor academice si numai din intreaga lume.

endangered1

Orice fel de persoana cu pregatire sau preocupari in domeniul lingvistic poate contribui la dezvoltarea acestui site, prin doua directii identificate de colaboratorii pe traduceri site-uri Constanta: 1. adaugarea de continuturi noi care pot contribui la revitalizarea unei limbi, cum ar fi liste de cuvinte sau expresii uzuale, materiale audio sau video si alte informatii utile; 2. verificarea si actualizarea informatiilor existente – la statistici si date generale despre limbi prezentate pe site. Cele doua sectiuni in care se pot realiza toate acestea sunt paginile individuale ale limbilor si cea intitulata Knowledge Sharing Center.

Exista si o sectiune de Frequently Asked Questions (prescurtat FAQ, abreviere pe care traducatorul de diplome engleza Constanta a considerat-o intotdeauna cu echivoc, in special datorita pronuntiei), unde puteti gasi detalii despre orice fel de aspect legat de www.endangeredlanguages.com, de la informatii tehnice la motivatii.

Referitor la aceasta, traducatorii specializati din Constanta dau cuvantul creatorilor site-ului, pentru a va argumenta de ce o limba, oricat de neinsemnata, este o comoara de nepretuit:

Humanity today is facing a massive extinction: languages are disappearing at an unprecedented pace. And when that happens, a unique vision of the world is lost. With every language that dies we lose an enormous cultural heritage; the understanding of how humans relate to the world around us; scientific, medical and botanical knowledge; and most importantly, we lose the expression of communities’ humor, love and life. In short, we lose the testimony of centuries of life.

Sursa imagine: www.endangeredlanguages.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s