Alsaciana – intre Germania si Franta

alsaciana

Dupa cum bine stiti, la biroul de tradus acte Constanta, avem un coleg ultra-interesat de istorie, a carui pasiune e privita cu simpatie de catre ceilalti traducatori specializati Constanta, mai putin cand volumul de munca e prea mare pentru a asculta prelegeri. Deoarece, de curand, a fost ziua acestui coleg de la firma de tradus acte din Constanta, colegii i-au facut hatarul si l-au ascultat vreme mai indelungata. Spre usurarea lor, tema aleasa s-a dovedit a fi foarte apropiata de domeniul lor de activitate, fiindca traducatorul din Constanta pasionat de istorie a ales sa vorbeasca despre alsaciana.

Alsaciana este o limba germanica vorbita cu precadere in Alsacia, o regiune din nord-estul Frantei si pe care tara care o detine actualmente si-a disputat-o cu Germania in nenumarate randuri de-a lungul istoriei. Pentru a plasa si mai bine alsaciana in imensa familie a limbilor lumii, colegul de la centrul de traducatori germana Constanta ne-a precizat ca alsaciana face parte din familia germanica a limbilor alemanice, nume provenit de la vechea populatie a alamanilor, o confederatie de triburi germanice care au dat de furca romanilor pana spre sfarsirul epocii antice.

Limbile germanice au vorbitori in tari precum: Elvetia, Germania, Austria, Liechtenstein, Italia si chiar Venezuela (unul dintre colegii de la traduceri specializate spaniola Constanta ne-a explicat ca este vorba despre dialectul coloniei Tovar).

O colega de traduceri specializate franceza Constanta a mentionat si ca alsaciana este deseori confundata cu lorena franconiana, vorbita cu precadere in provincia vecina, Lorena, ca a impartasit de regula cu Alsacia stapanirea uneia dintre cele doua mari puteri care si-au disputat aceasta regiune.

Alsaciana nu este usor inteligibila vorbitorilor de germana standard, ceea ce nu este cazul si al celor din Elvetia, asa cum ne-au lamurit de la traduceri specializate germana Constanta.

In prezent, desi nu este limba oficiala, alsaciana se afla, totusi, pe lista limbilor recunoscute in Franta, folosindu-se doar in media locale si in redarea bilingva a unor obiective stradale. Din pacate, numarul de vorbitori tineri a inregistrat un declin constant in ultimii ani.

Sursa imagine: www.eucenterillinois-language.blogspot.ro.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Un gând despre „Alsaciana – intre Germania si Franta

  1. Pingback: Alsaciana – intre Germania si Franta | Caiet de insemnari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s